İğne Biyopsisi Nasıl Yapılır?

İğne biyopsisi Nasıl Yapılır ?

İğne biyopsisi eskiye göre çok daha sık kullanılan ve ameliyat biyopsilerinin hemen tümünün yerini alan bir işlemdir. Sık yapılmasına rağmen toplumda az bilinir. Çünkü kişinin başına hayatında genellikle en fazla bir kere gelir. Biyopsinin nasıl yapıldığı bilinmediği için de her bilinmezden korkulduğu gibi biyopsi olacak kişide heyecan, endişe, korku ve gerginliğe neden olabilir.
İğne biyopsisi özellikle de bir görüntüleme yöntemi (ultrason, tomografi gibi) kılavuzluğunda
yapılıyorsa son derece kolay ve riski son derece az olan bir işlemdir.

İğne biyopsisi yapılışı

İğne biyopsisi yapılışı

İğne ile çok ince bir doku parçası alınıyor

İğne ile çok ince bir doku parçası alınıyor

Günümüzde biyopsileri çoğu iğne biyopsisi şeklinde yapılır ve kullanılan iğneler de küçük bir doku alacak kadar yani yaklaşık 1 mm inceliğindedir. Biyopsiler bir çok kanserde tanı koymak ya da genetik analiz yapılarak tedaviye yardımcı olmak için yapılır. Ama tiroid biyopsisi nodüler guatrda, karaciğer biyopsisi siroz, siroz başlangıcı, karaciğer yağlanması ve karaciğer tümörlerinde, böbrek biyopsisi böbrek hastalıklarında, meme biyopsisi memenin bir çok hastalığında, kemik biyopsisi kemik tümörlerinde kullanılır. Bunun dışında göz dışında vücuttaki hemen her bölgeden biyopsi alınabilir.

Biyopsi olacak kişilerin sıklıkla sorduğu sorular şunlardır:

  • Biyopsi ya da iğne biyopsisi nasıl yapılır?
  • İğne biyopsisi ağrılı bir işlem midir?
  • Biyopsi işlemi için hastaneye yatmak gerekir mi?
  • Biyopsi sonrasında ne zaman normal hayata dönerim?


Aşağıda bir iğne biyopsisinin nasıl yapıldığı basamak basamak anlatılmıştır. Ameliyatsız yapılan tüm biyopsiler benzer şekilde yapılır.

  • Biyopsiler genellikle günübirlik yatış ile yapılır, yani hastaneye yatışınız yapılır ama işlemden sonra eve dönersiniz. Hastanede kalmanız genellikle gerekmez.
  • İşlemden önce kan alınarak gereken laboratuar değerlendirme yapılır.
  • İğnenin gireceği nokta uyuşturulur. Böylece iğne girimi ağrısız olur.
  • Bazı durumlarda girim yerinin uyuşturulmasına ek olarak damardan ağrı kesici ya da rahatlatıcı ilaçlar gerekebilir. Biz merkezimizde hemen her biyopsi hastasına ek olarak ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar uygularız. Bu biyopsi işleminin tamamen ağrısız olmasını sağlar.
  • Damardan ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilme ihtimali nedeniyle işlem öncesi 4 saat aç olmanız yeterlidir. Bu süre içinde almanız gereken ilaç varsa yarım bardak suyla alabilirsiniz.
  • Biyopsi işlemi sabah yapılacaksa aç gelmeniz, öğleden sonra yapılacaksa sabah iyi bir kahvaltı yapıp öğle yemeğini yememeniz gerekir.
  • Hangi organ ya da bölgeden biyopsi alınacaksa daha önce çekilen ultrason, bilgisayarlı tomografi ya da emar filmleri incelen (biyopsi günü son dönemde çekilmiş filmleri yanınızda getirmeniz iyi olur).
  • Bütün Girişimsel Radyoloji bölümlerinde iğne biyopsisi bir görüntüleme (ultrason tomografi gibi) eşliğinde yapılır. Yani işlem yapılırken ultrason ya da tomografi ile iğnenin vücuda girişindeki her hareket takip edilir.
  • Biyopsi alınacak bölge için deriden en emniyetli girim noktasına karar verilir. Bu bölge steril olarak temizlenir (tentirdiyon gibi olan kahverengi batikon sıvısı ile temizlenerek steril bir örtü örtülür.
  • Tam otomatik biyopsi iğnesi hedeflenen dokuya yönlendirilir ve tam içine yerleştirilir. Buradan çok ince doku örnekleri alınır. Yani biyopsi işlemi yapılmış olur.
    İğne çıkarılır. Son kez ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile girim yapılan ve biyopsi alınan bölge kanama açısından kontrol edilir.
  • Hastamız 2-4 saat gözetim altında tutulur. İşlem sonrası kontrol kan değeri, kontrol ultrason ya da diğer görüntüleme yöntemleri ile takip edilir.
  • Hastamız evine gönderilir.
  • Tüm işlem AĞRISIZ olmalıdır.
  • İşlem sonrası daha geniş bilgi için biyopsi öncesi ve sonrası sayfamıza bakabilirsiniz.

İğne biyopsisi ağrılı mıdır?

  • İğne biyopsisi işlemleri tamamen ağrısız olmalıdır.
  • Ancak her merkezde yapılan biyopsiler ağrısız ya da bu kadar konforlu olmayabilir.
  • Tüm iğne biyopsilerinde iğne girimi yapılacak nokta lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu nedenle iğne girimine ait bir ağrı hissedilmez.

İğne biyopsi işlemi son derece kolay bir işlem olmasına rağmen ilk defa biyopsi yapılan hastalarımız iğne biyopsisinden korkabilir ya da endişe duyabilir. Bazı hastalarımız iğneden bile korkar. Bunlar son derece normal duygulardır. Amacımız hem iğne biyopsisi işleminin ağrısız olmasını hem de hastamızın hiç bir şekilde korku, endişe ya da heyecan duymamasını sağlamaktır. Modern tıpta bunlar son derece kolaydır.

Merkezimizde tüm iğne biyopsi işlemlerinin tamamen ağrısız ve konforlu geçmesi için iğne girim noktasının uyuşturulmasına ek olarak damardan ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçlar verilir. Buna sedasyon ve analjezi işlemi denir, narkoz yani genel anestezi değildir. Son derece emniyetli bir rahatlatma ve ağrı kesme yöntemidir. İşlem çok kısa süreceği için (çocuk hastalar hariç) hastaların uyutulması gerekmez. Ama eğer hiç bir şeyi hatırlamak istemez ve uyutulmak isterseniz bu da mümkündür.

Bazı hastalarımızda hastaneye geldiği andan itibaren korku, heyecan ve endişe duyabilir. Bu durumda hastaneye geldiğiniz anda bunu bize bildirirseniz biyopsiye kadar bekleme süresinde bile ilaçlarla heyecan ve endişenizi giderebiliriz.

Merkezimizde iğne biyopsi işlemleri ve diğer tüm girişimsel işlemlerde en önemli amaç, işlemin mükemmel olması ve hastanın hiç bir şekilde ağrı, korku ya da heyecan duymamasının sağlanmasıdır.